söndag, 24 maj 2009

Agility, störning och passivitet.

Rut fick testa på att sitta överst på prispallen… tills den rättmätiga förstapristagaren hamnade där. Nere till vänster ser vi äntligen det riktiga beviset för det jag påstått hela tiden, hon är en snigel! Slemmigt…

Vad roligt vi hade det i onsdags morse. Jag fick världens agilitykick och Rut hade nog världigt kul. Jag ville testa att köra tunneln, lite på skoj. Först tänkte jag att hon skulle komma på att gå in i den själv och så skulle jag fånga upp henne på andra sidan med leksak, men hon gick aldrig tillräckligt långt in för att det skulle funka. Så Emma höll henne i kopplet istället så hennes enda möjlighet att komma till mig och lek var att passera tunneln. Då gick det fort för henne att komma på det, och snart krävdes inte mycket tankeverksamhet för att hon genast skulle ta tunneln då hon kom bort till Emma. Passet efter var jag ensam och satte henne i ena änden av tunneln istället. På “fri” sprang hon  tunneln och fick galen lek. Jag testade också att böja tunneln lite och hon själv satte sig lite snett i förhållande till öppningen. Men det var bara nån gång det blev fel och hon sprang brevid, annars sökte hon sig in i öppningen självständigt. Och vilken fart hon fick på slutet! Vi provade också att hoppa över ett pyttehinder med hinderstöden väldigt nära varandra. Även där satte jag henne en bit ifrån och gick själv flera meter på andra sidan. Det var ingen tvekan från hennes sida vart hon skulle! Jag fick världens agilitykick. Har redan insett att hon kan blir riktigt duktig agilityhund, och har varit sugen på att träna lite, främst teknikgrejerna såsom slalomet och andra spännande färdigheter. Jag tror dock att om jag börjar träna, så kommer jag bli fast i agilityn. Hon har de egenskaper som är bra i en agilityhund; galen, snabb, orädd, belöningsvänlig och är nog ganska så lyhörd. Kanske blir det lydnad, röt-sök och agility som blir våra huvuduppgifter?

En rolig grej som jag tog hjälp av Emma att träna var störning i sitt. Då Rut hade satt sig frivilligt började jag “störa” (kanske snarare hjälpa henne att förstå vad som lönade sig?) med en godis samtidigt som Emma var mer och mer störig med henne. Hon flaxade med armarna brevid henne, petade på henne, rörde hennes läppar (tandvisningen är ett av syftena med träningen) och grejade. Rut var helt otroligt duktig! Jag blev alldeles förvånad att hon klarade det så bra, jag tror hon bara gick upp en gång (om ens det, minns inte). Hon flyttade tassar några gånger, men det kan jag bli hårdare med sedan, hon såg i alla fall fast besluten om att hon då inte skulle röra på sig. Ville Emma henne något så fick hon minsann så snällt vänta : ) Detta vill jag träna vidare på. Ska ta tag i hakan-i-backen-träningen snart så vi kan börja störningsträna det också. Hemma i Östergötland kan husse säkert ställa upp och tirritera snigelen. Även detta fick jag en liten kick av, dels för att hon var så duktig, och dels för att det är rolig träning som kan utvecklas mycket!

Idag var jag, Emma, Krut, Kickan och Rut till klubben för att tillaga lunch på engångsgrill. Jag har upptäckt ett skrikande behov av att lära Rut vara passiv. Så hon fick inte göra något idag, bara posera överst på prispallen! Jag har bestämt mig för att ingen ska få hälsa på henne när vi promenerar. Så fort någon tilltalar mig när vi är ute nu så blir hon alldeles till sig. Så kan vi inte ha det. Tills vidare får folk (barn!!!!!) tåla att de inte kan få klappa. Det blir ändå så dumt så fort nån ska fram. Jag håller i en sprattlande kelpie och hälsaren tycker “men jag ska ju bara hälsa på dig, du BEHÖVET JU INTE HOPPA!” och så blir den som hälsar nästan stött över att Rut inte tacksamt sitter still. Hon funkar inte så, snigelen.

4 kommentarer

 • Emma  Tack för riktigt trevliga dagar! :) Du och Snigel kommer ju helt klart bli ett bra agilityteam (och lydnadsteam och rötsökteam förstås)! Och som jag tidigare sagt, jag tycker inte alls det är konstigt att Rut är så duktig, för du tränar henne ju så himla bra! :D

 • Mamman  Du har en viss fallenhet för fostran, du. Knepet är att ligga steget före och se vad som behövs och det verkar du fixa.
  Bra att du tar tag i “icke-hälsnings”-ceremonien. Det du beskriver är verkligen en ohållbar situation.
  Först tittade jag lite slarvigt på bilderna och tänkte att Rut deltagit i en tävling och kommit på andra plats. Sedan såg jag!!
  Stor kram till alla tio benen

 • Lydia  Klart ni ska bli agilitygalna! Vi kan ju starta ett eget kelpie-slyngel lag till nästa säsong(behövs väl ngn mer men ändå). ;-)
  Jätte fina bilder!

 • Fia  Låter som ni har skoj!
  Jag vet mins en till som har lite svårt att förstå vitsen med att sitta stilla när folk hälsar. Det är ju ohyfsat att inte hälsa ordentligt!!! Eller?? ;)

  Skriv gärna en kommentar, det uppskattas väldigt mycket!