söndag, 31 maj 2009

Vill, vill inte, vill, vill inte..

…fara söderut.

Faktiskt min tur att få vara på bild! “Mot nya mål” eller “kan man splitta sig i två och både vara i Umeå och i Östergötland samtidigt tack!” heter bilden.

Just hemkommen från Bäcksjön med värdens bästaste Emma och tillhörande hundar. Vi började dagens sociala bit efter lunch då vi for till UBHK där det var stor agilitytävling. Rut var enda hund närvarande i sällskapet, och hon var riktigt duktig. Hon satt fast i en stolpe, och bara matte fattar när nödigheten blir allvar så funkar det riktigt bra att binda upp henne. De gånger hon är riktigt besvärlig och tar till valpbitande är då hon är bajsnödig. Hon är otroligt nyfiken och vill helst hälsa på alla. När vi satt och tittade på Brännbollsyran (brännbollsturnering) här om dagen spekulerade vi om vad som skulle hända om man släppte henne. Hon skulle nog kunna hinna hälsa på ett gäng. Jag läste brorsans blogg och av texten att döma så hade han inte hälsat på någon olovandes fast han ofta är lös… Det tog ett tag innan jag sansat mig då jag läste det, för med Rut som närmsta bekanta WK så framstår det som en omöjlighet. Kanske kommer sådant med erfarenhet av tidigare WK-valpar, den andra kanske man inser allvaret med och begränsar tillgången till pussobjekt på ett mer effektivt sätt.

Efter agilityn åkte vi till Bäcksjön några mil utanför Umeå med middag och fulltalig hundflock. Vi hade en strand för oss själva (förutom typ en halvtimma av fyra och en halv timma). Efter att ha ätit potatissallad och lax och sedan hetsätit pistagenötter så fick vi både Rut och Krut till att simma. Krut hade testat att simma förut en gång så han gjorde det utan problem, men Rut blev nog lite förskräckt samtidigt. De första simtagen tog hon också då jag inte såg, som att barnet säger sina första ord hos dagmamman… Vi kopplade upp hundarna sedan och ägnade lång tid bara åt oss själva ( : Vi började med att bada!! Det var inte varmt, men vi tog några simtag var i alla fall och var i och doppade oss två gånger! Sedan fotade vi varandra, efter en lång stund fanns bara två bilder på hundarna kvar, resten hade vi tvingats radera för att få plats med våra bilder. Det är inte så ofta man anstränger sig för att få bra bilder på sig själv, och i sällskap som klår mycket är förutsätningarna goda. Hundarna fick samtidigt bra träning i att ligga still utan förväntningar och bara vara.

Till sist vill jag bara berätta om en övning jag hittade på sist vi var på klubben för att träna. Rut har väldigt svårt för att gå fint och ha kontakt då hon har höga förväntningar. Därför la jag i en halvcirkel ut ett antal leksaker och två burkar med godis. Vi ställde oss i mitten och så fort hon sökte kontakt så gick vi tillsammans mot grejen. Bröt hon kontakten återgick vi till utgångsläget. Hon förstod fort och gick vid min sida fram så jag kunde plocka upp grejen och sen lekte vi tillsammans. Efter träningen släppte jag henne på stora lydnadsplan eftersom vi var ensamma där. Jag tänkte belöna med lek med älsklingsgnutten när hon sökte kontakt, och första gången hon fick kampa med den höll jag i foten på den, men snart höll jag bara i foten medan kelpien kutade runt runt överlycklig med en fotlös gnutt i munnen. Efter ett tag lyckades jag få in henne, då jag lockade med en pinne. Något att träna på..

5 kommentarer

 • Mamman  Nu blir jag ängslig å storasysters vägnar: Det är väl DIN gnutt som numera är enfotad??!
  Det brukar väl heta “Sådan herre sådan hund” men med tanke på byxmönstret verkar det snarare “Sådan hund sådan herre”!! Eller kvinna…
  Trevlig text och jag förstår att du försöker suga det göttaste ur Umeå innan det oundvikligen blir söderut igen.
  Fint att få se dig på bild nu när det sker så sällan live.
  Kram

 • Emma  Jag vill, vill, vill inte heller att du ska åka söderut… Fy vad jag kommer att sakna dig! Helt otroligt roligt hade vi i alla fall igår, det är väl sådant man får leva på sedan. Minnen. Och så måste vi ju ta och ses snart igen.

  Snigel är ju så duktig, men som jag sagt tidigare, så har hon ju en sån duktig matte också! ;)

 • Jenny  Oj - det var inte meningen att skrämma slag på er!:-) Ruffe skulle definitivt INTE släppas lös vid en brännbollsplan - DÅ hade han säkerligen hälsat olovligen! Vad jag menade i bloggen var att han aldrig lämnat mig/oss för att sticka och hälsa på någon hund/människa. Är han lös i ett socialt sammanhang (tex grillfest) så FÅR han hälsa runt och det GÖR han. Efter mina år med Skalman har jag lärt mig att bli väldigt förutseende, så det är nog också en förklaring i sammanhanget.

  VI tycker att det är roligt att ni flyttar söderut, men förstår att du har haft det väldigt bra däruppe. Lycka till med sluttampen på exjobbet!

 • Madelen  Ja, jag hinner ju inte ens träffa dig innan du åker ner igen.

  Ta chansen att lära in “spring och lek” eller vad man nu vill säga när hon springer runt med den :) .

  Jag vill också bada :) .

 • Madelen  Var är du? Jag vill veta hur det går och vad du gör.

  Skriv gärna en kommentar, det uppskattas väldigt mycket!