Kickan

Kickan

Kickan förpassades till stränderna där kroppen inte längre gjorde ont, där man kunde leka i vågorna och bada hela dagarna, i februari 2011. Hon kunde fortfarande följa med på långa promenader, men jag ville inte att hon skulle behöva uppleva en kropp som gjorde mer motstånd än vad den gjorde då. Hon var bättre än så. Älskade tant. Hon blev 14,5 år gammal.

Vad jag skrev om henne då hon var 12 år finns att läsa här nedan.

Kickan är helt fantastisk. Hon är den bästa hunden att ha som nybörjare, för den som vill prova på många olika grenar med sin hund, för den som vill utveckla sina tränaregenskaper, för den som vill tävla i lydnad, för den som värdesätter snabb respons på nya vändningar och metoder i träningen, för den som kräver en stabil hund då träningsmetoderna inte alltid varit de bästa... Hon överraskar mig hela tiden och hon har en ovanlig egenskap att hon blir yngre och yngre vartefter tiden går. Då hon var 11½ år debuterade vi i Lydnadsklass 1 med 174 poäng och ett förstapris. Vi slutade på placering fem av 24 startande och domaren var mäkta imponerad av hennes insats vid den åldern. Men mest imponerad var jag. Då hade vi inte tränad seriöst och målinriktat så länge alls.

Förra vintern trodde jag skulle bli den sista jag kunde köra linkörning på skidor med henne, men vi har åkt i år igen. Visserligen blir det inga långa sträckor, men Kickan skulle nog så gärna springa längre än jag tillåter henne. Aldrig förut har jag hört henne låta som en unghund av rasen vorsteh såsom hon gjorde vid spårstarten i vintras. Är det kul så går det, verkar vara hennes måtto.

Vi har testat freestyle, agility, sök, apportering och en egenkomponerad modell av preparatsök. Nu blandar vi mest viltspår och lydnad. Kickan tycker om det mesta som jag tycker är kul, hon är ganska så lättmotiverad vilket hennes raskomponering bidrar till då hon är en fjärdedels Bordercollie och resten Flatcoated retriever. Trots hennes ålder så blir hon lite grinig om hon inte får träna på länge. Och träning tycker hon är vida överlägset motion utan uppgift. Längre promenader tycker hon för det mesta är mycket onödigt. Det skulle ju kunna hända att det kan låta lite läskigt då man bara går och har tråkigt... Ljudrädsla som går lite i vågor har stundtals gjort mig väldigt frustrerad, men på senare tid har jag lärt mig hantera det på ett bättre sätt.

Hade vår tid tillsammans tajmat varandra på ett annat sätt så att hade varit yngre nu, så hade vi säkerligen kommit väldigt långt tillsammans i träning och tävling. Att jag missade den möjligheten med henne är dock inte något att lägga vikt vid. Hon har lärt mig så otroligt mycket och jag är så oerhört tacksam att just denna utmärkta bekantskap bor med mig! Hon skulle kunna beskrivas som en äldre dam med integritet, som älskar att göra vettiga saker och jobba, som har en del barnasinne kvar men bara med de hon känner väl samtidigt som vissa idéer om otäcka ljud ibland gör sig påminda, medvetet eller omedvetet. Hon är samtidigt en klok och erfaren hund som vet hur saker och ting ska göras.

Kickan